Filet
z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie
pachnącej świeżej natki z pietruszki, rukoli, kopru, orzeszków piniowych i
orzeźwiającej limonki, podany z egzotyczną, kolorową salsą to ciekawy pomysł na przygotowanie klasycznej
ryby w nowatorskiej odsłonie.
Składniki:
800g
fileta z dorsza
4
łyżeczki przyprawy do ryb i owoców morza Natur Vegeta
60g
orzechów piniowych
20g
świeżej natki z pietruszki
20g
świeżego kopru
20g
świeżej rukoli
50g
bułka kajzerka
1
ząbek czosnku
skórka
z 1 limonki
2
łyżki soku z limonki
30g
parmezanu
4
łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól
200g
kuskus
olej
do wysmarowania naczynia
Kolorowa
salsa:
2
pomidory
1
mango
1
awokado
skórka
z 1 limonki
sok
z połowy limonki
1 pęczek
kolendry
1
łyżka oliwy z oliwek
1
łyżeczka miodu
1
łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Kolorowa salsa:
Pomidory
umyć i pokroić w kostkę. Mango, awokado umyć, obrać i również pokroić w małą
kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o
drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć
pokrojone pomidory, mango, awokado, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę,
miód, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić przyprawą do
sałatek i dipów, solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na
około 2 godziny.
2.
Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć przyprawą do ryb i owoców morza i
odstawić na około 30 minut.
3.
Kruszonka piniowo- ziołowa:
Składniki
kruszonki przełożyć do malaksera, zmiksować pulsacyjnie tak żeby powstały
drobne cząsteczki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4.
Na każdy kawałek dorsza wyłożyć przygotowaną kruszonkę, przełożyć do
żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez 25 - 30 minut.
5.
Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż
wchłonie całą zawartość wody.
6. Rybę podawać z kolorową salsą i kuskusem.
Połączenie przypraw, ziół, warzyw jest idealne do każdego rodzaju ryby, mrożonych czy świeżych, rzecznych lub morskich, i niezależnie od sposobu przygotowania - poprzez smażenie, pieczenie lub gotowanie - naturalne składniki Vegety Natur dla ryb pomogą Ci zawsze smacznie przyrządzić danie!
Kompozycja zainspirowana naturą!
#durszlakXvegetanatur
#vegetanatur
#inspirowanenatura
Smaczna ryba :)
OdpowiedzUsuń