Delikatna sałatka z kurczakiem,
wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą
i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie
śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju
lunchboxa.
Składniki:
350g fileta z kurczaka
80g rukoli
1 granat
2 pomarańcze
60g orzechów włoskich
2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Dressing:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy francuskiej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Fileta umyć, pokroić w grubszą
kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą curry. Odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia.
2. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy
włoskie uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.
3. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować,
pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek.
4. Dressing:
Sok z cytryny, pomarańczy dokładnie
wymieszać z miodem, musztardą i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.
Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki fileta w curry, plastry pomarańczy, orzechy
i posypać ziarenkami granatu, całość polać słodko-kwaśnym dressingiem.
Jedna łyżka Vegety Natur z curry nada oryginalnego smaku Twoim potrawom, od risotto po owocowe sałatki czy dania mięsne. To w 100% naturalne składniki.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Vegeta Natur idealnie sprawdzi się w każdej kuchni zarówno do przygotowania dań tradycyjnych jak i nowoczesnych.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna, polecam :)
OdpowiedzUsuń