sobota, 26 stycznia 2019

Sałatka z kurczakiem, orzechami i orzeźwiającymi owocami


Delikatna sałatka z kurczakiem, wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa.

Składniki:

350g fileta z kurczaka
80g rukoli
1 granat
2 pomarańcze
60g orzechów włoskich
2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Dressing:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy francuskiej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fileta umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą curry. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia.

2. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy włoskie uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.

3. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek.

4. Dressing:
Sok z cytryny, pomarańczy dokładnie wymieszać z miodem, musztardą i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki fileta w curry, plastry pomarańczy, orzechy i posypać ziarenkami granatu, całość polać słodko-kwaśnym dressingiem.



Jedna łyżka Vegety Natur z curry nada oryginalnego smaku Twoim potrawom, od risotto po owocowe sałatki czy dania mięsne. To w 100% naturalne składniki.



#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura





Vegeta Natur idealnie sprawdzi się w każdej kuchni zarówno do przygotowania dań tradycyjnych jak i nowoczesnych.



2 komentarze: