Moja
wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej nadziana delikatnym
serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to
świetna propozycja dania obiadowego na słodko.
Składniki:
1kg
ziemniaków (waga po ugotowaniu)
2
jajka
około
300g mąki pszennej
szczypta
soli
Farsz:
250g
białego sera
1
żółtko
3
łyżki cukru pudru
skórka
otarta z jednej sparzonej cytryny
1
łyżeczka soku z cytryny
Posypka:
70g
bułki tartej
75g
masła
1/2 szklanki cukru
1
łyżka cynamonu
sól
Wykonanie:
1.
Farsz:
Ser
rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość
dokładnie wymieszać.
2.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez
praskę lub zmielić maszynką do mielenia.
3.
Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść
na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką).
Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na
równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy
z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę.
Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.
4.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około
4-5 minut od wypłynięcia.
5.
Posypka:
Masło
rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać
cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
6. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się
dobrze oblepiły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz