Przekładaniec
z chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym o smaku czekoladowym, kajmakiem,
bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków
sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi
się przy filiżance kawki.
Składniki:
200g
herbatników jasnych Petit Beurre
200g
ciemnych herbatników Petit Beurre
280g
dżemu porzeczkowego
280g
masy kajmakowej
50g
mlecznej czekolady
złota
posypka
Krem
budyniowo-czekoladowy:
600ml
mleka
200g
masła extra
2
budynie czekoladowe
6
łyżek cukru
50g
startej mlecznej czekolady
Krem
śmietanowy:
500ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1.
Krem budyniowo-czekoladowy:
Połowę
mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu
mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny
budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń
cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Po tym
czasie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
2. Krem
śmietanowy:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i
całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
3. Składanie ciasta:
Blaszkę o wymiarach 24 cm x
24 cm wyłożyć warstwą ciemnych herbatników, wyłożyć dżem porzeczkowy, drugą ciemną
warstwę herbatników, krem budyniowo-czekoladowy, wyłożyć trzecią-jasną warstwę
herbatników, posmarować masą kajmakową, wyłożyć czwartą-warstwę jasnych
herbatników, a na końcu wyłożyć krem śmietanowy i dokładnie wyrównać. Wierzch
ciasta posypać startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Udekorować według
uznania.
Piękny wygląd to i smak wspaniały :)
OdpowiedzUsuń