niedziela, 20 stycznia 2019

Sałatka śledziowa po hawajsku


Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw z całego świata, słodkiej kukurydzy i egzotycznego ananasa to świetna propozycja dla fanów śledzika z nutą słodkości.

Składniki:

700g płatów śledziowych Matias
200g kukurydzy
2 czerwona cebule
320g świeżego ananasa

Sos:
5 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
szczypta soli
pieprz

Wykonanie:

1. Filety śledziowe pokroić w paseczki o szerokości około 1 cm, a następnie zalać wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć.

2. Ananasa i cebulę pokroić w małą kostkę.

3. Majonez, jogurt, curry, paprykę, cukier i sok z cytryny wymieszać ze sobą, a następnie doprawić do smaku pieprzem i szczyptą soli.

4. Śledzie, ananasa, kukurydzę i cebulę przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz