Kawałki
ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw z całego świata,
słodkiej kukurydzy i egzotycznego ananasa to świetna propozycja dla fanów
śledzika z nutą słodkości.
Składniki:
700g
płatów śledziowych Matias
200g
kukurydzy
2
czerwona cebule
320g
świeżego ananasa
Sos:
5
łyżek majonezu
3
łyżki jogurtu naturalnego
1
łyżeczka curry
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka soku z cytryny
szczypta
cukru
szczypta
soli
pieprz
Wykonanie:
1.
Filety śledziowe pokroić w paseczki o szerokości około 1 cm, a następnie zalać
wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć.
2.
Ananasa i cebulę pokroić w małą kostkę.
3.
Majonez, jogurt, curry, paprykę, cukier i sok z cytryny wymieszać ze sobą, a
następnie doprawić do smaku pieprzem i szczyptą soli.
4. Śledzie, ananasa, kukurydzę i cebulę przełożyć do dużej miski, dodać
sos i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz