Niezwykle
aromatyczna potrawa z delikatnego, soczystego mięsa z indyka w towarzystwie niezwykle
pachnącego cynamonem, kolendrą i curry delikatnie słodkiego ryżu, który
idealnie komponuje się z dobrze doprawionym sosem na bazie mleczka kokosowego z akcentem świeżej
kolendry i nutą orzeźwiającej limonki. Pełnowartościowe danie, które dzięki swoim
smakom pozwoli pobudzić Wasze zmysły i przenieść się w kulinarną podróż po
świecie przypraw.
Składniki:
Ryż
na słodko:
250g
ryżu basmati
2
cebule
100g
rodzynek
120g
zielonego groszku
2
łyżeczki nasion kolendry
1
łyżeczka kurkumy
1
łyżeczka cynamonu
3
łyżeczki curry
1l
bulionu warzywnego
3
łyżki oleju
3
łyżki masła
pieprz
sól
Indyk
w indyjskim sosie:
600g
fileta z indyka
250g
passaty pomidorowej
400ml
mleczka kokosowego
1
cebula
4-5
cm imbiru
3
ząbki czosnku
1
łyżeczka kminu rzymskiego
2
łyżeczki nasion kolendry
1
łyżeczka kurkumy
1
łyżeczka curry
sok
z 1/2 limonki
2
łyżki świeżo posiekanej kolendry
sól
pieprz
3
łyżki oleju
Wykonanie:
1. Filet z indyka umyć,
osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać
i odstawić na 20 minut.
2. Ryż na słodko:
Cebulę pokroić w piórka i
zeszklić na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem. Dodać ryż, utartą w
moździerzu kolendrę, kurkumę, cynamon, curry i smażyć kilka minut aż ziarenka
staną się szkliste. Następnie dodać rodzynki i cały czas podlewać bulionem aż
do momentu gdy ryż stanie się al dente. Na koniec dodać ugotowany al dente zielony
groszek, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.
3. Indyk w indyjskim sosie:
Imbir zetrzeć na tarce, a
czosnek drobno posiekać. Na patelni z olejem zeszklić cebulę pokrojoną w
piórka, dodać imbir, czosnek i chwilę smażyć. Następnie dodać utarty w
moździerzu kminek z nasionami kolendry, curry, kurkumę, wlać mleczko kokosowe i
passatę pomidorową. Sos dokładnie wymieszać, dodać sok z limonki, delikatnie
zredukować, następnie dodać kawałki indyka i smażyć do momentu miękkości mięsa.
4. Ryż na słodko podawać z indykiem w sosie indyjskim, całość posypać
świeżo posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz