Bardzo
fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na
naszych stołach fileta z kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję go w ciekawym
połączeniu z bogatą w witaminy świeżą rukolą w postaci bardzo aromatycznego
pesto, delikatną mozzarellą i bogatymi w substancje odżywcze chrupiącymi
orzeszkami piniowymi.
Składniki:
800g
fileta z kurczaka
8
plastrów mozzarelli
sól
pieprz
olej
Pesto
z rukoli:
60g
świeżych liści rukoli
1
ząbek czosnku
60ml
oliwy z oliwek
15ml
soku limonki
80g
orzeszków piniowych
40g
parmezanu
sól
morska
pieprz
Wykonanie:
1.
Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z
obydwu stron solą i pieprzem.
2.
Liście rukoli, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki pinii i
parmezan zmiksować w malakserze do
postaci pesto, następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3.
Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta, ułożyć plaster mozzarelli i
zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę skropić olejem, obtoczyć w przyprawie
do złocistego kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
4.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Gotowe
roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw.
Dzięki bogactwu naturalnych warzyw, przypraw i ziół z dodatkiem soli morskiej, Vegeta Natur pomoże ci przygotować kurczaka, którym zadziwisz swoich gości! Jeśli masz ochotę na kurczaka z papryką, czosnkiem, kurkumą, kminkiem, kolendrą (i wieloma innymi przyprawami), przed włożeniem do piekarnika wzbogać go szczyptą Vegety Natur do Złocistego Kurczaka. To takie proste. Po obiedzie możesz zdradzić wszystkim ten prosty trik!
Udało ci się kiedyś wygrać złoto? Z Vegetą Natur do Złocistego Kurczaka zostaniesz mistrzem kuchni i niepokonanym zwycięzcą w kategorii “najlepszy obiad”!
#vegetanatur #inspirowanenatura
#durszlakXvegetanatur
Gdy wchodzisz do kuchni… zapomnij o tym, o czym wiesz i zaufaj swoim zmysłom. Podążaj za wyobraźnią, ona jest Twoim przepisem . Łam wszelkie zasady, improwizuj… i tylko gotuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz