poniedziałek, 28 stycznia 2019

Roladki nadziane pesto z rukoli z nutą chrupiących orzeszków piniowych


Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach fileta z kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję go w ciekawym połączeniu z bogatą w witaminy świeżą rukolą w postaci bardzo aromatycznego pesto, delikatną mozzarellą i bogatymi w substancje odżywcze chrupiącymi orzeszkami piniowymi.

Składniki:

800g fileta z kurczaka
8 plastrów mozzarelli
sól
pieprz
olej

Pesto z rukoli:
60g świeżych liści rukoli
1 ząbek czosnku
60ml oliwy z oliwek
15ml soku limonki
80g orzeszków piniowych
40g parmezanu
sól morska
pieprz

Wykonanie:

1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.

2. Liście rukoli, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki pinii i parmezan  zmiksować w malakserze do postaci pesto, następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta, ułożyć plaster mozzarelli i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę skropić olejem, obtoczyć w przyprawie do złocistego kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw.


Dzięki bogactwu naturalnych warzyw, przypraw i ziół z dodatkiem soli morskiej,  Vegeta Natur pomoże ci przygotować kurczaka, którym zadziwisz swoich gości! Jeśli masz ochotę na kurczaka z papryką, czosnkiem, kurkumą, kminkiem, kolendrą (i wieloma innymi przyprawami), przed włożeniem do piekarnika wzbogać go szczyptą Vegety Natur do Złocistego Kurczaka. To takie proste. Po obiedzie możesz zdradzić wszystkim ten prosty trik!





Udało ci się kiedyś wygrać złoto? Z Vegetą Natur do Złocistego Kurczaka zostaniesz mistrzem kuchni i niepokonanym zwycięzcą w kategorii “najlepszy obiad”!


#vegetanatur #inspirowanenatura


#durszlakXvegetanatur




Gdy wchodzisz do kuchni… zapomnij o tym, o czym wiesz i zaufaj swoim zmysłom. Podążaj za wyobraźnią, ona jest Twoim przepisem . Łam wszelkie zasady, improwizuj… i tylko gotuj.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz