Drobiowy
pasztet to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach. Prawdziwy pasztet to świetna propozycja
przekąski czy przystawki na rodzinnych uroczystościach, która także idealnie
zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach.
Składniki:
700g
wątróbki z kurczaka
2
cebule
2
ząbki czosnku
3
łyżki brandy
szczypta
gałki muszkatołowej
3
łyżki suszonej natki z pietruszki
3
łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Wątróbkę drobiową umyć,
oczyścić z błon i pokroić na grubsze kawałki.
2. Cebulę i ząbki czosnku
drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać wątróbkę i smażyć około 5 minut.
3. Po tym czasie dodać
suszoną natkę z pietruszki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, brandy i
całość chwilę dusić.
4. Następnie jeszcze ciepłe
przełożyć do blendera, zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą i
pieprzem.
5. Gotowy pasztet przełożyć do słoika, polać 1 łyżką roztopionego masła
i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.
Sprawdziłem , polecam , pycha.
OdpowiedzUsuń