poniedziałek, 28 stycznia 2019

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej


Drobiowy pasztet to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach.  Prawdziwy pasztet to świetna propozycja przekąski czy przystawki na rodzinnych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach.

Składniki:

700g wątróbki z kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki brandy
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki suszonej natki z pietruszki
3 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Wątróbkę drobiową umyć, oczyścić z błon i pokroić na grubsze kawałki.

2. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać wątróbkę i smażyć około 5 minut.

3. Po tym czasie dodać suszoną natkę z pietruszki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, brandy i całość chwilę dusić.

4. Następnie jeszcze ciepłe przełożyć do blendera, zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Gotowy pasztet przełożyć do słoika, polać 1 łyżką roztopionego masła i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.





1 komentarz: