Tortilla
z serkiem śmietankowym z nutą ostrej papryczki, z dużą ilością szynki, plastrów
żółtego sera, świeżej sałaty i chrupiącej kukurydzy oraz papryki. Rollsy są
doskonałą propozycją na imprezową przystawkę lub przekąskę. Sprawdzą się
również w roli drugiego śniadania.
Składniki:
4
placki tortilli
280g
śmietankowego serka
1
papryczka chilli
1
czerwona papryka
1/2
puszki konserwowej kukurydzy
12
plastrów szynki
12
plastrów żółtego sera
12
liści sałaty masłowej
1
pęczek szczypiorku
1
słoik marynowanych papryczek piri-piri
Wykonanie:
1.
Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, dodać do serka śmietankowego i
dokładnie wymieszać.
2.
Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną
kosteczkę, a szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a sałatę
dokładnie umyć i osuszyć.
3.
Placki tortilli posmarować pikantnym serkiem, posypać kukurydzą, papryką,
szczypiorkiem, ułożyć po 3 liście sałaty, 3 plastry szynki, 3 plastry żółtego
sera i zwinąć ciasno w rulon.
4.
Gotowe tortille zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30-40
minut.
5. Po tym czasie każdy rulon pokroić
na kawałki o grubości około 2-3 cm, spiąć wykałaczką i udekorować
marynowaną papryczką pir-piri.
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Wyglądają świetnie i pewnie tak samo smakują :)
OdpowiedzUsuń