wtorek, 29 stycznia 2019

Meksykańskie rollsy


Tortilla z serkiem śmietankowym z nutą ostrej papryczki, z dużą ilością szynki, plastrów żółtego sera, świeżej sałaty i chrupiącej kukurydzy oraz papryki. Rollsy są doskonałą propozycją na imprezową przystawkę lub przekąskę. Sprawdzą się również w roli drugiego śniadania.

Składniki:

4 placki tortilli
280g śmietankowego serka
1 papryczka chilli
1 czerwona papryka
1/2 puszki konserwowej kukurydzy
12 plastrów szynki
12 plastrów żółtego sera
12 liści sałaty masłowej
1 pęczek szczypiorku
1 słoik marynowanych papryczek piri-piri

Wykonanie:

1. Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, dodać do serka śmietankowego i dokładnie wymieszać.

2. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a sałatę dokładnie umyć i osuszyć.

3. Placki tortilli posmarować pikantnym serkiem, posypać kukurydzą, papryką, szczypiorkiem, ułożyć po 3 liście sałaty, 3 plastry szynki, 3 plastry żółtego sera i zwinąć ciasno w rulon.

4. Gotowe tortille zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

5. Po tym czasie każdy rulon pokroić  na kawałki o grubości około 2-3 cm, spiąć wykałaczką i udekorować marynowaną papryczką pir-piri.





2 komentarze: