czwartek, 31 stycznia 2019

Makaronowa zapiekanka z krewetkami i bukietem śródziemnomorskich smaków


Smaczna, sycąca zapiekanka na bazie makaronu, delikatnych, ale dobrze przyprawionych krewetek, dojrzewających w słońcu suszonych pomidorów, aromatycznych oliwek, puszystej mozzarelli oraz pachnącej kolendry to świetny pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację.

Składniki:

400g krewetek
500g makaronu pełnoziarnistego rurki
10 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
150g czarnych oliwek
2 czerwone papryki
200g mini mozzarella
1 pęczek kolendry
oliwa z oliwek
2 jajka
100ml śmietany 30%
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć , posypać przyprawą do ryb i owoców morza, odstawić na około 30 minut.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.

3. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a oliwki w plasterki.

4. Paprykę czerwoną umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.

5. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i krewetki ułożyć na makaron znajdujący się w naczyniu żaroodpornym.

6. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

7. Wierzch zapiekanki polać masą jajeczną i ułożyć kulki mini mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.

8. Gotową zapiekankę przed podaniem posypać świeżą posiekaną kolendrą.



Kiedy zagubisz się w pomysłach na przygotowanie ryby, weź Vegetę Natur do ryb  i owoców morza i masz gotowe rozwiązanie. Połączenie przypraw, ziół, warzyw jest idealne do każdego rodzaju ryby, mrożonych czy świeżych, rzecznych lub morskich, i niezależnie od sposobu przygotowania - poprzez smażenie, pieczenie lub gotowanie - naturalne składniki Vegety Natur dla ryb pomogą Ci zawsze smacznie przyrządzić danie!



#durszlakXvegetanatur 

#vegetanatur 

#inspirowanenatura






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz