Polskie,
dojrzewające w promieniach jesiennego słońca jabłka zawinięte w pâte feuilletée
rodem z Francji to świetna propozycja chrupiącego, pachnącego cynamonem,
błyskawicznego w przygotowaniu deseru. Idealnie komponuje się z aromatyczną
kawą w gronie najbliższych.
Składniki:
2
ciasta francuskie
4
jabłka
1
jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej
do wysmarowania formy
Cukier
cynamonowy:
2
łyżeczki cynamonu
5
łyżek cukru
Wykonanie:
1.
Cukier cynamonowy: cukier
wymieszać z cynamonem.
2.
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda
nasienne, pokroić w plastry grubości 1 cm oprószyć cukrem cynamonowym.
3.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości 1 cm.
4.
Paskami ciasta francuskiego owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór
po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i
wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i
posypać cukrem cynamonowym.
5.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
6. Podawać na zimno z lub ciepło z gałką lodów waniliowych.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń