poniedziałek, 14 stycznia 2019

Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem


Niezwykle aromatyczna, doskonale przyprawiona słodko – kwaśna, a zarazem lekko ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczewicy, chrupiącej ciecierzycy, świeżych pomidorów, pachnącego imbiru, cynamonu i kminu, z delikatnym, soczystym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni marokańskiej.

Składniki:

500g fileta z kurczaka
1,2l bulionu drobiowego
850g pomidorów
100g czerwonej soczewicy
100g ciecierzycy
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki startego świeżego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki curry
sok i otarta skóra z 1 limonki
1 pęczek kolendry
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Po tym czasie ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.

2. Soczewicę również ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.

3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki i pokroić w grubszą kostkę.

4. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć kurkumą, curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju.

5. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, utarty w moździerzu kmin rzymski, cynamon i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, wlać bulion warzywny i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie dodać usmażony filet z kurczaka, posiekaną świeżą kolendrę, ugotowaną ciecierzycę, soczewicę oraz startą skórkę i sok z limonki. Na samym końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz