Niezwykle
aromatyczna, doskonale przyprawiona słodko – kwaśna, a zarazem lekko ostra i
mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczewicy, chrupiącej ciecierzycy, świeżych
pomidorów, pachnącego imbiru, cynamonu i kminu, z delikatnym, soczystym mięsem
z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni marokańskiej.
Składniki:
500g
fileta z kurczaka
1,2l
bulionu drobiowego
850g
pomidorów
100g
czerwonej soczewicy
100g
ciecierzycy
2
cebule
2
ząbki czosnku
3
łyżki koncentratu pomidorowego
3
łyżki startego świeżego imbiru
2
łyżeczki cynamonu
2
łyżeczka kminu rzymskiego
1
łyżeczka kurkumy
2
łyżeczki curry
sok
i otarta skóra z 1 limonki
1
pęczek kolendry
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1.
Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody i pozostawić na kilka godzin, a
najlepiej na cała noc. Po tym czasie ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
2.
Soczewicę również ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
3.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki i pokroić w grubszą kostkę.
4.
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć kurkumą, curry, solą, pieprzem i
odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju.
5. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty
imbir, utarty w moździerzu kmin rzymski, cynamon i smażyć jeszcze chwilę.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, wlać bulion warzywny i gotować
około 10-15 minut. Po tym czasie dodać usmażony filet z kurczaka, posiekaną
świeżą kolendrę, ugotowaną ciecierzycę, soczewicę oraz startą skórkę i sok z
limonki. Na samym końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz