Makaron
połączony ze świeżym, nieziemsko pachnącym pesto na bazie lekko orzechowej rukoli,
wyrazistego czosnku, aromatycznego parmezanu, chrupiących orzechów pinii i
soczystego fileta z kurczaka to świetny pomysł na pełnowartościowy, zdrowy i
sycący posiłek.
Składniki:
300g
makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
250g
fileta z kurczaka
3
łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z curry
3
łyżki startej mozzarelli
sól
pieprz
oliwa
Pesto:
75g
świeżej rukoli
70g
orzechów pinii
70ml
oliwy z oliwek
1
ząbek czosnku
50g
parmezanu
15ml
soku z limonki
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Fileta z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, curry i
odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie.
2.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3.
Pesto:
Do
blendera przełożyć liście rukoli, orzechy pinii, czosnek, starty parmezan i
wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto
nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.
Jeszcze ciepły makaron przełożyć do kurczaka, następnie dodać pesto i całość
dokładnie wymieszać.
5. Przed podaniem posypać mozzarellą i orzeszkami piniowymi.
Dokładnie wyselekcjonowane składniki Vegety Natur przechodzą drobiazgową kontrolę – od początku produkcji do momentu pakowania. W naszym codziennym pośpiechu nowa generacja produktów – specjalnych mieszanek przypraw stanie się sojusznikiem w przygotowywaniu pysznych dań.
#durszlakXvegetanatur
#vegetanatur
#inspirowanenatura
Poczuj wolność gotowania z www.vegeta.pl
Wygląda przepysznie! Dla fanów makaronów i włoskiej kuchni w sam raz :) Ja ostatnio przyrządziłam makaron według tego przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/gnocchi-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami-3901.html i bardzo smakował wszystkim domownikom. Z Twojego przepisu także skorzystam :)
OdpowiedzUsuń