czwartek, 31 stycznia 2019

Makaron tagliatelle z kurczakiem i pesto z rukoli


Makaron połączony ze świeżym, nieziemsko pachnącym pesto na bazie lekko orzechowej rukoli, wyrazistego czosnku, aromatycznego parmezanu, chrupiących orzechów pinii i soczystego fileta z kurczaka to świetny pomysł na pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek.

Składniki:

300g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
250g fileta z kurczaka
3 łyżki startej mozzarelli
sól
pieprz
oliwa

Pesto:
75g świeżej rukoli
70g orzechów pinii
70ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
50g parmezanu
15ml soku z limonki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fileta z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Pesto:
Do blendera przełożyć liście rukoli, orzechy pinii, czosnek, starty parmezan i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Jeszcze ciepły makaron przełożyć do kurczaka, następnie dodać pesto i całość dokładnie wymieszać.

5. Przed podaniem posypać mozzarellą i orzeszkami piniowymi.



Dokładnie wyselekcjonowane składniki Vegety Natur przechodzą drobiazgową kontrolę – od początku produkcji do momentu pakowania. W naszym codziennym pośpiechu nowa generacja produktów – specjalnych mieszanek przypraw stanie się sojusznikiem w przygotowywaniu pysznych dań.





#durszlakXvegetanatur 
#vegetanatur 
#inspirowanenatura


Poczuj wolność gotowania z www.vegeta.pl



1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie! Dla fanów makaronów i włoskiej kuchni w sam raz :) Ja ostatnio przyrządziłam makaron według tego przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/gnocchi-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami-3901.html i bardzo smakował wszystkim domownikom. Z Twojego przepisu także skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń