Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem, orzeźwiająco kwaskowe wiśnie połączone z nieziemsko słodkim
kajmakiem to świetna propozycja słodkiego deseru, w którym owoce z czekoladą
tworzą duet doskonały.
Składniki:
Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
130g masła ekstra
50g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Mus czekoladowy:
250ml
śmietanki 30%
150g
czekolady mlecznej
100g
czekolady gorzkiej
50g
masła extra
Dodatkowo:
36
sztuk wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
250g
kajmaku
złota
posypka
12
sztuk czekoladowych kwiatków
Wykonanie:
1. Kruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki
pokrojonego masła, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko
dokładnie posiekać siekaczką, następnie dodać jajko, zagnieść i wyrobić na
jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około
60 minut. Po tym czasie ciasto
rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane
masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około
15-20 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
15 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
2. Mus czekoladowy:
Śmietankę
zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamane w kostki czekolady i wymieszać aż do
rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło i dokładnie wymieszać
po czym pozostawić do wystudzenia.
3. Do wystudzonych korpusów babeczek dodać po 3 wiśnie, wlać mus czekoladowy
i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie udekorować kajmakiem,
posypać posypką i udekorować czekoladowymi kwiatkami.
Zaspokój swoje pragnienie na delikatną czekoladę oraz słodkie wiśnie z przepyszną herbatką TEEKANNE limited edition „DESIRE“. Ta zniewalająca herbatka owocowa to niesamowite połączenie doznań smakowych z niebiańską symfonią aromatów.
Wyjątkowa mieszanka herbatek owocowych o smaku wiśni i czekolady.
Babeczki wyglądają cudownie :]
OdpowiedzUsuńHerbatka ciekawa nie widziałam takiej w sklepie :(