Aromatyczna,
miękka karkówka pieczona z warzywami w niezwykle pachnącym, ostro - słodkim
sosie na bazie wyrazistego czosnku, pikantnej musztardy, które idealnie
komponują się ze słodkością miodu połączoną z delikatną jabłkową nutą.
Składniki:
1,7kg
karkówki bez kości
3
czerwone cebule
300g
pieczarek
300g
czerwonej papryki
300g
kiszonych ogórków
przyprawa
do karkówki
sól
pieprz
mąka
pszenna
olej
Sos:
4
łyżki sosu sojowego
2
łyżki octu z jabłek
80ml
wody
4
ząbki czosnku
3
łyżki miodu
2
łyżeczki słodkiej papryki
5
łyżek koncentratu pomidorowego
1
łyżka musztardy dijon
2
łyżeczki suszonego, niedźwiedziego czosnku
Wykonanie:
1.
Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, solą
oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obtoczyć w
mące i obsmażyć na oleju z obydwu stron.
2.
Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą.
3.
Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w cienkie plastry.
4.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a ogórki kiszone
również pokroić w kostkę.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, wyłożyć 1/2
pieczarek i cebuli, ułożyć połowę karkówki, zalać 1/2 sosu, następnie wyłożyć
pozostałą ilość cebuli i pieczarek, ułożyć resztę karkówki, zalać resztą sosu,
wyłożyć ogórki i papryki. Naczynie przykryć pokrywą i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 65-75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz