Pachnąca
piernikami chrupiąca choinka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz
znakomita dekoracja Bożonarodzeniowego stołu.
Składniki:
400g
mąki pszennej
100g
masła
120g cukru
100g
płynnego miodu
2
jajka
1
łyżeczka sody oczyszczonej
2
łyżeczki kakao
3
łyżeczki przyprawy do piernika
olej
do wysmarowania formy
Lukier:
1
białko
11-14 łyżek
cukru pudru w zależności od wielkości jajka
Wykonanie:
1.
Mąkę, cukier puder, sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao
i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajka, roztopione
masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na
stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta.
2.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, podsypać mąką i wykroić kolejnymi foremkami (od najmniejszej do
największej) kształty gwiazdy.
3.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
10-15 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia.
10-15 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia.
4.
Lukier:
Do
miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach
miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i
ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości).
5. Na każdy upieczony największy pierniczek dodać łyżeczkę lukru,
rozprowadzić na pierniczku i przycisnąć następnym, troszkę mniejszym
pierniczkiem. Sklejać w ten sposób choinkę aż do ostatniego małego pierniczka,
z którego należy zrobić gwiazdę i umieścić na szczycie choinki. Pozostałym lukrem
udekorować boki pierników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz