niedziela, 23 grudnia 2018

Piernikowa choinka


Pachnąca piernikami chrupiąca choinka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita dekoracja Bożonarodzeniowego stołu.

Składniki:

400g mąki pszennej
100g masła
120g  cukru
100g płynnego miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
olej do wysmarowania formy

Lukier:
1 białko
11-14 łyżek cukru pudru w zależności od wielkości jajka

Wykonanie:

1. Mąkę, cukier puder, sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajka, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta.

2. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, podsypać mąką i wykroić  kolejnymi foremkami (od najmniejszej do największej) kształty gwiazdy.

3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
10-15 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia.

4. Lukier:
Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości).

5. Na każdy upieczony największy pierniczek dodać łyżeczkę lukru, rozprowadzić na pierniczku i przycisnąć następnym, troszkę mniejszym pierniczkiem. Sklejać w ten sposób choinkę aż do ostatniego małego pierniczka, z którego należy zrobić gwiazdę i umieścić na szczycie choinki. Pozostałym lukrem udekorować boki pierników.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz