Efektowny deser na bazie kakaowego
biszkoptu nasączonego lekko cytrynowym ponczem, egzotycznych bananów,
orzeźwiającej galaretki i aksamitnej masy śmietanowej pozwoli swoim smakiem
przenieść naszych gości na gorącą i słoneczną Jamajkę.
Składniki:
Biszkopt :
5 jaj
200g cukru
4 łyżki wody
2 łyżki oleju
150g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
olej
Warstwa bananowa:
6-7 bananów
2 cytrynowe galaretki
800ml wrzątku
6 łyżek dżemu brzoskwiniowego
Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Poncz:
100ml wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,
dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać olej, wodę,
żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i
delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm
wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić, ściąć
wypukły wierzch, skruszyć, a pozostały biszkopt przekroić na dwa równe blaty.
2. Warstwa bananowa:
Galaretki rozpuścić we wrzątku,
pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie obrać banany i przekroić wzdłuż
na pół.
3. Masa śmietanowa:
Serek mascarpone i śmietanę wlać do
miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
4. Poncz:
Sok z cytryny wymieszać z wodą i cukrem.
5. Składanie ciasta:
Dolny
blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, posmarować dżemem
brzoskwiniowym, ułożyć banany jeden obok drugiego, wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć
3/4 masy śmietanowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć ponczem,
wyłożyć pozostałą część masy śmietanowej i posypać skruszonym biszkoptem.
Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Pyszne polecam :)
OdpowiedzUsuń