wtorek, 15 stycznia 2019

Chrupiące kukurydziano-serowe kuleczki z winogronem


Wyraziste, mocno serowe kulki z winogronową niespodzianką, obtoczone płatkami kukurydzianymi i podane z plastrem świeżego ogórka to świetny pomysł na podanie płatków kukurydzianych w nowatorskiej odsłonie. Chrupiące płatki ze złocistej kukurydzy są źródłem fosforu i nie zawierają sztucznych barwników.

Składniki:

150g płatków kukurydzianych klasycznych
20 dużych kulek jasnego winogrona
300g serka śmietankowego
100g serka pleśniowego
1 pęczek szczypiorku
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 zielony ogórek
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kulki winogrona umyć, a płatki kukurydziane lekko pokruszyć.

2. Serek śmietankowy i pleśniowy rozgnieść widelcem. Następnie dodać jogurt naturalny, drobno posiekany szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Ogórka umyć i za pomocą obieraczki pokroić wzdłuż na plasterki, następnie nadziać na wykałaczki.

4. Gotowym serkiem oblepić każdą kulkę winogrona a następnie obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Gotową kukurydziano-serową kulkę nadziać na wykałaczkę z plasterkiem ogórka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz