sobota, 19 stycznia 2019

Domowe wafelki z kremem kawowym i orzechami


Moja domowa wersja wafelków, które bez wątpienia są słodyczą mojego dzieciństwa. Czekolada, chrupiące orzechy, delikatny posmak kawy w kremie to smak, którego nie da się zapomnieć. Szybkie i łatwe w przygotowaniu wafelki pozwalają przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy.

Składniki:

5 dużych, kwadratowych, suchych, blatów wafla
2 garście orzechów laskowych

Masa kawowa:
200g masła extra
10 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
250ml mleka
300g mleka w proszku

Polewa:
100g czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka masła 82%

Wykonanie:

1. W rondelku rozpuścić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier, kawę i mleko, całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gęstej masy.

2. Masę wylać na pierwszy blat wafla, dokładnie rozsmarować, przycisnąć drugim blatem, (czynność powtarzać aż do wykończenia składników). Na końcu całość przycisnąć ciężką deską i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

3. Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

4. Orzechy uprażyć na suchej patelni i grubiej posiekać.

5. Na wierzchu wafle polać polewą, posypać orzechami i pokroić na mniejsze kawałki (mogą być kwadraty, prostokąty lub trójkąty, wedle uznania).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz