Moja
domowa wersja wafelków, które bez wątpienia są słodyczą mojego dzieciństwa. Czekolada,
chrupiące orzechy, delikatny posmak kawy w kremie to smak, którego nie da się
zapomnieć. Szybkie i łatwe w przygotowaniu wafelki pozwalają przy małej czarnej
z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy.
Składniki:
5
dużych, kwadratowych, suchych, blatów wafla
2
garście orzechów laskowych
Masa
kawowa:
200g
masła extra
10
łyżek cukru
2
łyżki kawy rozpuszczalnej
250ml
mleka
300g
mleka w proszku
Polewa:
100g
czekolady
2
łyżki śmietanki 30%
1
łyżka masła 82%
Wykonanie:
1.
W rondelku rozpuścić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier, kawę i mleko, całość
rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji i pozostawić do wystudzenia. Po tym
czasie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do otrzymania
jednolitej, gęstej masy.
2.
Masę wylać na pierwszy blat wafla, dokładnie rozsmarować, przycisnąć drugim blatem,
(czynność powtarzać aż do wykończenia składników). Na końcu całość przycisnąć
ciężką deską i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
3.
Polewa:
Czekoladę
połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i
rozpuścić w kąpieli wodnej aż do
uzyskania konsystencji polewy.
4. Orzechy uprażyć na suchej patelni i grubiej
posiekać.
5. Na wierzchu wafle
polać polewą, posypać orzechami i pokroić na mniejsze kawałki (mogą być
kwadraty, prostokąty lub trójkąty, wedle uznania).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz