Niezwykle
aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw,
pachnących leśnych grzybów, przygotowana
na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w
nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych
gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji.
Składniki:
2kg
karpia
250g
kiszonej kapusty
10g
suszonych grzybów np. borowików
3
marchewki
2
pietruszki
60g
selera
10cm
por
2
ząbki czosnku
sok
i skórka z 1/2 cytryny
5
liści laurowych
4
ziarna ziela angielskiego
180g
pomidorów z puszki w kawałkach
3
łyżki kopru
3
łyżki oleju
2
łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Rybę oczyścić, umyć i wyfiletować. Filety z karpia odłożyć na bok, a grzbiet,
skórę i głowę ryby przełożyć do garnka. Następnie zalać 1,5 l zimnej wody, dodać po 2 liście
laurowe i ziela angielskie, następnie gotować w celu otrzymania wywaru rybnego.
2.
Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, dodać drobno posiekany czosnek,
koper, skórkę z cytryny, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem.
Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował.
3.
Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę.
4.
Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby namoczyć i podgotować.
5.
Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści
laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby i kapustę
kiszoną. Całość lekko poddusić, dodać pokrojony w piórka por, całego selera, pomidory
z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3 l). Całość zagotować i
gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i
gotować aż kawałki karpia się sparzą.
6. Na samym końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekanym
koprem.
Kapuśniak rybny, nie jadłam ale brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuń