sobota, 8 grudnia 2018

Wigilijny rybny kapuśniak


Niezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, pachnących leśnych grzybów, przygotowana  na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji.

Składniki:

2kg karpia
250g kiszonej kapusty
10g suszonych grzybów np. borowików
3 marchewki
2 pietruszki
60g selera
10cm por
2 ząbki czosnku
sok i skórka z 1/2 cytryny
5 liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
180g pomidorów z puszki w kawałkach
3 łyżki kopru
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Rybę oczyścić, umyć i wyfiletować. Filety z karpia odłożyć na bok, a grzbiet, skórę i głowę ryby przełożyć do garnka. Następnie  zalać 1,5 l zimnej wody, dodać po 2 liście laurowe i ziela angielskie, następnie gotować w celu otrzymania wywaru rybnego.

2. Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, dodać drobno posiekany czosnek, koper, skórkę z cytryny, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował.

3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę.

4. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby namoczyć i podgotować.

5. Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby i kapustę kiszoną. Całość lekko poddusić, dodać pokrojony w piórka por, całego selera, pomidory z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3 l). Całość zagotować i gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i gotować aż kawałki karpia się sparzą.

6. Na samym końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekanym koprem.




1 komentarz:

  1. Kapuśniak rybny, nie jadłam ale brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń