piątek, 7 grudnia 2018

Wigilijna sałatka śledziowa


Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci  rewelacyjnej sałatki, w której wyrazisty smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą.  Całość smakuje obłędnie.

Składniki:

450g śledzi Matias
2 ogórki kiszone
2 jabłka
3 buraki
1 czerwona cebula
3 ziemniaki
3 jajka
5 łyżek majonezu
sok z 1/2  cytryny
sól
pieprz

Dekoracja:
1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki)

Wykonanie:

1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki.

2. Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić i pokroić w kostkę.

3. Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić i zetrzeć  na tarce.

4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

5. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.

6. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę.

7. Ziemniaki, buraki, jabłka, cebulę, ogórki, majonez wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do salaterki. Na wierzchu ukośnie ułożyć na przemian filety śledziowe, jajka i udekorować buraczkiem pokrojonym w gwiazdki, oprószyć solą i pieprzem.





2 komentarze: