Śledź
to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której wyrazisty smak
tej ryby idealnie komponuje się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami,
ogórkami kiszonymi i cebulą. Całość
smakuje obłędnie.
Składniki:
450g
śledzi Matias
2
ogórki kiszone
2
jabłka
3
buraki
1
czerwona cebula
3
ziemniaki
3
jajka
5
łyżek majonezu
sok
z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Dekoracja:
1
burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki)
Wykonanie:
1.
Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki.
2.
Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym
czasie wystudzić i pokroić w kostkę.
3.
Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić i zetrzeć na tarce.
4.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
5.
Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
6.
Ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
7. Ziemniaki, buraki, jabłka, cebulę, ogórki, majonez wymieszać ze sobą,
doprawić solą i pieprzem, przełożyć do salaterki. Na wierzchu ukośnie ułożyć na
przemian filety śledziowe, jajka i udekorować buraczkiem pokrojonym w gwiazdki,
oprószyć solą i pieprzem.
no no wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, robię!
OdpowiedzUsuń