Pachnące
przyprawami korzennymi i cynamonem ciasto połączone z orzeźwiającym musem ze
świeżych pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja
dla fanów piernika, której trzeba spróbować.
Składniki:
Ciasto:
125g
masła
1/2
szklanka cukru
1/2
szklanka cukru brązowego
2
łyżki miodu
2
łyżki powideł śliwkowych
4
łyżeczki przyprawy do piernika
1
łyżeczka cynamonu
3
łyżeczki kakao
1
łyżeczka sody
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3
jajka
1
szklanka mleka
2
szklanki mąki pszennej
szczypta
soli
Mus
z pomarańczy:
500g
pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu)
1
galaretka pomarańczowa
1
szklanka soku z pomarańczy
1
łyżeczka żelatyny
Polewa:
100g
mlecznej czekolady
3
łyżki mleka
Dodatkowo:
płatki
czekoladowe
Wykonanie:
1.
Ciasto:
W
garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę
piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać
mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać
przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i białka ubite ze
szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy gwiazdy o
wymiarze 25 cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez około 50 minut.
2.
Mus pomarańczowy:
Pomarańcze
obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek), pokroić w kostkę, przełożyć do
miski i zmiksować blenderem na mus. Sok zagotować wsypać żelatynę i galaretkę dokładnie
wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po
tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.
3.
Polewa:
Czekoladę
połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Wierzch ciasta i polać polewą, posmarować boki ciasta, a następnie wylać
tężejący mus z pomarańczy. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie posypać
płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSmaki,aromaty obłędne :)
OdpowiedzUsuń