sobota, 8 grudnia 2018

Piernik z musem ze świeżych pomarańczy


Pachnące przyprawami korzennymi i cynamonem ciasto połączone z orzeźwiającym musem ze świeżych pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja dla fanów piernika, której trzeba spróbować.

Składniki:

Ciasto:
125g masła
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka cukru brązowego
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Mus z pomarańczy:
500g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu)
1 galaretka pomarańczowa
1 szklanka soku z pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny

Polewa:
100g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka

Dodatkowo:
płatki czekoladowe

Wykonanie:

1. Ciasto:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i białka ubite ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy gwiazdy o wymiarze 25 cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

2. Mus pomarańczowy:
Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek), pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus. Sok zagotować wsypać żelatynę i galaretkę dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.

3. Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.

4. Wierzch ciasta i polać polewą, posmarować boki ciasta, a następnie wylać tężejący mus z pomarańczy. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie posypać płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować.






2 komentarze: