czwartek, 6 grudnia 2018

Wigilijny karp w ziołowej panierce czyli przepis inny niż wszystkie


Karp przygotowany w nowatorskiej odsłonie to zdecydowanie przepis inny niż wszystkie i z pewnością stanie się hitem wigilijnej kolacji. Ryba przygotowana w chrupiącej panierce z aromatycznego koperku, pachnącej natki z pietruszki i wyrazistego szczypiorku uświetni każdą świąteczną kolację w rodzinnym gronie.

Składniki:

4 płaty z karpia bez ości
1 duże jajko
mąka
olej
masło
sól
pieprz cytrynowy

Ziołowa panierka:
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka natki z pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1 kajzerka
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Karpia oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i pozostawić na około 1 godzinę.

2. Ziołowa panierka:
Natkę z pietruszki, koper, szczypiorek drobno posiekać, przełożyć do kielicha malaksera i zmiksować. Następnie dodać porwaną na mniejsze kawałki kajzerkę, doprawić solą, pieprzem i ponownie wszystko zmiksować do postaci zielonej panierki.

3. Każdy płat karpia obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i ziołowej panierce. Następnie smażyć z obydwu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem w stosunku 1:1.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz