Karp
przygotowany w nowatorskiej odsłonie to zdecydowanie przepis inny niż wszystkie
i z pewnością stanie się hitem wigilijnej kolacji. Ryba przygotowana w
chrupiącej panierce z aromatycznego koperku, pachnącej natki z pietruszki i
wyrazistego szczypiorku uświetni każdą świąteczną kolację w rodzinnym gronie.
Składniki:
4
płaty z karpia bez ości
1 duże
jajko
mąka
olej
masło
sól
pieprz
cytrynowy
Ziołowa
panierka:
1/2
pęczka kopru
1/2
pęczka natki z pietruszki
1/2
pęczka szczypiorku
1
kajzerka
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Karpia oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i pozostawić na około 1 godzinę.
2.
Ziołowa panierka:
Natkę
z pietruszki, koper, szczypiorek drobno posiekać, przełożyć do kielicha
malaksera i zmiksować. Następnie dodać porwaną na mniejsze kawałki kajzerkę,
doprawić solą, pieprzem i ponownie wszystko zmiksować do postaci zielonej
panierki.
3. Każdy płat karpia obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i ziołowej
panierce. Następnie smażyć z obydwu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z
olejem w stosunku 1:1.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz