piątek, 7 grudnia 2018

Błyskawiczny sernik


Świetny w smaku, niewymagający użycia jajek i szybki w przygotowaniu sernik na kakaowych herbatnikach, z delikatną mleczną czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera.

Składniki:


Masa serowa:
1,5kg białego sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
300g masła extra
1,5 szklanki cukru
400ml mleka
3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)
9ml olejku rumowego

Dodatkowo:
500g herbatników kakaowych
Polewa:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka

Dekoracja:
niebieska posypka
białe gwiazdki

Wykonanie:


1. Masa serowa:
W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, olejek rumowy, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu. Podzielić na 3 części.

2. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie 1/3 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać drugą część masy, ułożyć kolejną warstwę herbatników wylać pozostałą masę i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia.

3.Polewa:
Do mleka dodać kostki czekolady, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać niebieską posypką i udekorować białymi gwiazdkami.

4. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.







2 komentarze: