Świetny w smaku,
niewymagający użycia jajek i szybki w przygotowaniu sernik na kakaowych
herbatnikach, z delikatną mleczną czekoladą jest świetną alternatywą
klasycznego ciasta na bazie sera.
Składniki:
Masa
serowa:
1,5kg białego sera
półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
300g masła extra
1,5 szklanki cukru
400ml mleka
3 budynie śmietankowe (na
0,5l mleka)
9ml olejku rumowego
Dodatkowo:
500g herbatników kakaowych
Polewa:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
Dekoracja:
niebieska posypka
białe gwiazdki
Wykonanie:
1. Masa serowa:
W dużym garnku rozpuścić
masło z cukrem, dodać ser, olejek rumowy, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i
energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle
mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu. Podzielić na
3 części.
2. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć
herbatnikami i wylać na nie 1/3 gorącej
masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać drugą część masy, ułożyć
kolejną warstwę herbatników wylać pozostałą masę i ułożyć ostatnią warstwę
herbatników. Pozostawić do wystudzenia.
3.Polewa:
Do mleka dodać kostki czekolady, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać niebieską posypką i udekorować białymi gwiazdkami.
Do mleka dodać kostki czekolady, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać niebieską posypką i udekorować białymi gwiazdkami.
4. Sernik schłodzić przez kilka
godzin w lodówce.
Wygląda bardzo kusząco ...
OdpowiedzUsuńkusisz!!!
OdpowiedzUsuń