Rewelacyjnie
ciasto na kruchym spodzie, w którym puszysty, pachnący wanilią ser idealnie
współgra ze słodką, migdałową, z delikatną nutą miodu i pomarańczy masą makową. Do tego orzeźwiające, przełamujące słodkość
brzoskwinie zalane galaretką, to musi smakować!
Składniki:
Ciasto
kruche:
1
szklanka mąki pszennej
80g
masła
4
łyżeczki cukru pudru
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1
żółtko
1
łyżka kaszy manny
Masa
serowa:
500g
sera półtłustego (3 razy mielony)
80g
masła
120g
cukru pudru
3
jajka
1
budyń waniliowy
2
łyżeczki cukru wanilinowego
Masa
makowa:
200g
maku
1/2
szklanka cukru pudru
3
jajka
2
łyżki miodu
100g
masła
70g
rodzynek
50g
skórki pomarańczowej kandyzowanej
9ml
olejku migdałowego
Dodatkowo:
1
puszka brzoskwiń
2
galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie:
1.
Ciasto kruche:
Mąkę
przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, zagnieść na jednolite ciasto,
wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po
tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić formę o średnicy 26 cm
wysmarowaną masłem i posypać kaszą manną.
2. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć
z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami
dodawać zmielony ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i
gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z
białek. Całość dokładnie wymieszać.
3. Masa makowa:
Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin.
Po tym czasie zmielić dwukrotnie. Masło
roztopić i wlać do maku, dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, miód, cukier
puder i żółtka. Wymieszać mikserem, dodać ubite na sztywno białka i wlać aromat
migdałowy. Całość dokładnie wymieszać.
4. Na spód formy wylepiony ciastem najpierw wyłożyć masę makową (robiąc
dwa okręgi z maku), następnie wylać masę serową i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie
pozostawić do wystudzenia.
5. Galaretki rozrobić w 3,5 szklankach wody,
pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić na plasterki i
ułożyć na wierzchu ciasta. Następnie wylać tężejącą galaretkę i wstawić do
lodówki na około 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz