Śledź
to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej
sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z
polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi
ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w
postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego
ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw.
Składniki:
750g
płatów śledziowych Matias
4
ogórki konserwowe
1
czerwona papryka
1
mała papryczka chilli
1
czerwona cebula
100g
pora
1
łyżka octu
sól
pieprz
Sos:
3
ząbki czosnku
2
łyżki musztardy
6
łyżek oleju
1/2
łyżeczki brązowego cukru
6
łyżek ketchupu pikantnego
1/2
łyżeczki mielonej papryki ostrej
pieprz
Wykonanie:
1.
Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu, przez około 3-4
godzin. Po tym czasie pokroić w większą kostkę.
2.
Ogórki konserwowe, cebulę i papryki pokroić w małą kostkę.
3.
Por pokroić w plasterki, a następnie na pół.
4.
Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
5.
Składniki sosu wymieszać ze sobą, a następnie doprawić pieprzem.
6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać sos i
całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki
aby smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz