czwartek, 13 grudnia 2018

Wigilijny makaron z makiem


Makaron wymieszany z bakaliami, chrupiącymi orzeszkami, dużą ilością maku, pachnący migdałami i polany słodkim miodem to tradycyjny wigilijny deser goszczący od lat na naszym świątecznym stole.

Składniki:

250g makaronu wstęgi pappardelle
200g maku
50g orzechów włoskich
40g orzechów nerkowca
40g rodzynek
40g żurawiny
40g miechunki peruwiańskiej
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
3 łyżki masła
4 łyżki miodu
1 aromat migdałowy
2 łyżki oleju
sól

Wykonanie:

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

2. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie  zmielić dwukrotnie.

3. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno posiekać.

4. Rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut.

5. Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy.

6. Na samym końcu masę makową przełożyć do makaronu i wszystko  dokładnie wymieszać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz