Szlachetna
ryba w galarecie w połączeniu z bogatymi w witaminy warzywami świetnie zastąpi
tradycyjnego wigilijnego karpia i z pewnością będzie królować na naszych
stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
600g
fileta z łososia
1
cytryna
sól
pieprz
Galareta:
3
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
10cm
por
1
ząbek czosnku
2
liście laurowe
4
ziela angielskie
4
ziarenka pieprzu
1
łyżka Vegety
4
łyżeczki żelatyny
sól
pieprz
Dodatkowo:
4
łyżki zielonego groszku konserwowego
4
łyżki kukurydzy konserwowej
natka
z pietruszki
1
cytryna
1
jajko
Wykonanie:
1.
Filet z łososia umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w paski grubości 2 cm, odstawić na
około 30 minut. Po tym czasie plastry łososia przełożyć na blaszkę, wysmarowaną
olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić
do wystudzenia.
do wystudzenia.
2.
Galareta:
Marchew,
pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do
garnka i zalać litrem wody. Dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym
ogniu przez około 30-45 minut (do miękkości warzyw). Doprawić Vegetą, szczyptą
soli, pieprzu i całość dokładnie wymieszać. Następnie wywar odcedzić, (pozostawić
marchew do dekoracji) dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
3. Plastry łososia ułożyć na półmisku (u mnie w kształcie ryby),
udekorować natką z pietruszki, gwiazdkami wyciętymi z marchwi, marchwią
pokrojoną w kostkę, kukurydzą i groszkiem. Cytrynę pokroić w plastry, sparzyć i
ułożyć na rybie. Jajko ugotować na twardo i zrobić rybie oko. Całość zalać zimną
galaretą i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz