sobota, 1 grudnia 2018

Świąteczny sernik na pierniczkach


Świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu.

Składniki:

Masa serowa:
1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka)
180g masła
250g cukru
6 jajek
9ml olejku pomarańczowego
5 łyżek budyniu śmietankowego

Dodatkowo:
450g pierniczków w czekoladzie
200g białej czekolady
4 łyżki mleka

Dekoracja
niebieska posypka
srebrne gwiazdki czekoladowe

Wykonanie:

1. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, olejek pomarańczowy i ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.

2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

3. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą i posypać kolorową posypką, a następnie udekorować srebrnymi gwiazdkami.






6 komentarzy:

  1. Serniczek jak marzenie ,prezentuje się wspaniale ,bardzo udany
    spotykam się pierwszy raz z takim połączeniem pierniczków z serem ,jestem ciekawa jak smakuje? myślę że będzie bardzo smaczny
    Fajny blog ,ciekawe przepisy .....
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniki z korzenną nutką, puszysta warstwa sernika i słodka polewa komponują się ze sobą wyśmienicie i tak też całość smakuje :)

      Usuń
  2. Witam a tortownicę trzeba wysmarować czymś czy papierem wyłożyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam tortownicy ze szklanym dnem, więc nie ma potrzeby czymkolwiek wykładać czy smarować. W przypadku używania metalowej tortownicy proponuję do wyłożenia użyć papieru, pozdrawiam.

      Usuń
  3. Czy czekolada z pierniczków nie przypali się w trakcie pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już tyle razy robiłam ten sernik i jeszcze nigdy nie miałam takiej sytuacji :)

      Usuń