Zjawiskowo wyglądająca, ciekawie podana i świetnie smakująca
sałatka ze śledziem w roli głównej, którego smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi warzywami, marynowanymi pieczarkami i delikatną słodkością
jabłek.
Składniki:
350g śledź
3 marchewki
3 ziemniaki
1 pietruszka
2 małe buraki
1 jabłko
1 czerwona cebula
450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy
2 pęczki natki z pietruszki
sól
pieprz
majonez
Wykonanie:
1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w
paseczki.
2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach,
ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Buraki również ugotować ale w osobnym
naczyniu, obrać i pokroić w kostkę.
3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać
i pokroić w bardzo drobną kosteczkę, a pieczarki odsączyć z zalewy. Natkę z pietruszki drobno posiekać.
4. Tortownicę o kształcie gwiazdki o wymiarze 23 x 23 cm wyłożyć
folią spożywczą. Na dnie tortownicy układać sałatkę warstwami: marynowane
pieczarki nóżkami do góry, natkę z pietruszki, marchew, jabłko, posypać solą,
pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, śledź, czerwona cebula posmarować
trzema łyżkami majonezu, delikatnie posypać solą, pieprzem, ziemniaki,
pietruszka, delikatnie posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami
majonezu, buraczek i posmarować cienką warstwą majonezu. Sałatkę przykryć folią
spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
5. Sałatkę odwrócić do góry dnem na przygotowany wcześniej
talerz.
Prawdziwie spektakularna.
OdpowiedzUsuńBędzie ozdoba każdego stołu...
x
Śledzik w roli głównej w towarzystwie fajnie smakowo dobranych składników, bardzo polecam.
UsuńŚlicznie podana ...
OdpowiedzUsuń