Tradycyjne
mielone podane w nowatorski sposób: z pikantną czerwoną cebulą, świeżym
pomidorem, delikatną mozzarellą i pachnącą bazylią to świetna alternatywa dla
klasycznych kotlecików.
Składniki:
300g
fileta z kurczaka
400g
mięsa z szynki
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
bułka kajzerka
1,5
szklanki mleka
1
jajko
4
łyżeczki majeranku
1
łyżka kaszy manny
1
łyżeczka musztardy dijon
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej
rzepakowy
bułka
tarta do obtoczenia kotlecików
2
czerwone cebule
2
pomidory
240g
mozzarella
kilka
listków świeżej bazylii
Wykonanie:
1.
Fileta, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić
maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, gałkę i
całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.
Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości obręczy szklanki, lekko
obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej
strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
3.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, pomidory i mozzarellę również pokroić w
plastry.
4. Kotleciki przekroić poprzecznie na pół. Na każdym spodzie kotlecika
położyć po jednym krążku czerwonej cebuli, mozzarelli, listku bazylii, pomidora
i przykryć górą kotlecika. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać aż do
rozpuszczenia sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz