sobota, 1 grudnia 2018

Kolorowe mielone z mozzarellą i pomidorami


Tradycyjne mielone podane w nowatorski sposób: z pikantną czerwoną cebulą, świeżym pomidorem, delikatną mozzarellą i pachnącą bazylią to świetna alternatywa dla klasycznych kotlecików.

Składniki:

300g fileta z kurczaka
400g mięsa z szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
1,5 szklanki mleka
1 jajko
4 łyżeczki majeranku
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej rzepakowy
bułka tarta do obtoczenia kotlecików

2 czerwone cebule
2 pomidory
240g mozzarella
kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

1. Fileta, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, gałkę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości obręczy szklanki, lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.

3. Cebulę obrać, pokroić w plastry, pomidory i mozzarellę również pokroić w plastry.

4. Kotleciki przekroić poprzecznie na pół. Na każdym spodzie kotlecika położyć po jednym krążku czerwonej cebuli, mozzarelli, listku bazylii, pomidora i przykryć górą kotlecika. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać aż do rozpuszczenia sera.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz