Czekoladowe ciasto z wyrazistą nutą
pomarańczy, oblane delikatną czekoladą to świetna propozycja Bożonarodzeniowego
wypieku. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego
stołu.
Składniki:
4 jajka
350g mąki pszennej
250g trzcinowego cukru
250g masła extra
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250ml soku wyciśniętego z pomarańczy (2
sztuki)
150g mlecznej czekolady
otarta skórka z 2 pomarańczy
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
cukier puder do posypania
Polewa:
150g deserowej czekolady
20g masła extra
120ml śmietany 30%
Wykonanie:
1. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach.
2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo
dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać startą
czekoladę, rozpuszczone masło, sok i skórkę z pomarańczy. Całość delikatnie
wymieszać szpatułką.
3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej
bułką tartą formy w kształcie gwiazdki o wymiarach 25 cm.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją
termoobiegu) i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie
pozostawić do wystudzenia.
5. Polewa:
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować, dodać połamaną
na mniejsze części czekoladę i masło. Całość dokładnie wymieszać aż do
rozpuszczenia czekolady i uzyskania
konsystencji polewy.
6. Gotowe wystudzone ciasto polać czekoladową polewą.
Na wierzchu udekorować przykładając szablon i posypując cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz