wtorek, 18 grudnia 2018

Piernikowa babeczka z kremową choinką


Pachnąca przyprawami korzennymi piernikowa babeczka z delikatnym cynamonowym kremem to znakomity pomysł na mały świąteczny deser.

Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki cukru
100g masła
150ml mleka
250g mąki pszennej
100g powideł śliwkowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu

Masa:
500ml śmietany 36%
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu
odrobina zielonego barwnika
kolorowe perełki dekoracyjne

Wykonanie:

1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.

2. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką.

3. Ciasto piernikowe przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

5. Masa:
Śmietanę ubić z śmietan-fix na sztywno dodać cukier, cynamon, barwnik i całość dokładnie wymieszać.

6. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki formując kształt choinki, a następnie udekorować kolorowymi perełkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz