Pachnąca
przyprawami korzennymi piernikowa babeczka z delikatnym cynamonowym kremem to
znakomity pomysł na mały świąteczny deser.
Składniki:
2
jajka
1/2
szklanki cukru
100g
masła
150ml
mleka
250g
mąki pszennej
100g
powideł śliwkowych
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3
łyżeczki przyprawy do piernika
2
łyżeczki cynamonu
Masa:
500ml
śmietany 36%
1
śmietan-fix
3
łyżki cukru pudru
½
łyżeczki cynamonu
odrobina
zielonego barwnika
kolorowe
perełki dekoracyjne
Wykonanie:
1.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do
piernika, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.
2.
Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas
miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać
szpatułką.
3.
Ciasto piernikowe przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi
papilotkami na wysokości 3/4 foremki.
4.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
5.
Masa:
Śmietanę
ubić z śmietan-fix na sztywno dodać cukier, cynamon, barwnik i całość dokładnie wymieszać.
6. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki formując
kształt choinki, a następnie udekorować kolorowymi perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz