sobota, 22 grudnia 2018

Bożonarodzeniowe makówki


Mak, miód, chrupiące migdały, orzechy i orzeźwiająca skórka pomarańczowa to typowe smaki i aromaty nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość, czego efektem są słodkie, makowe desery z dodatkiem waniliowego budyniu i kawałków pieczywa, które świetnie sprawdzą się do świątecznej kawusi z najbliższymi.

Składniki: (na 4 pucharki)

Masa makowa:
150g mielonego maku
400ml mleka
30g masła
40g cukru
2 łyżki miodu
kilka kropel aromatu migdałowego
30g orzechów włoskich
30g rodzynek
40 migdałów
30g skórki pomarańczowej
20g suszonej żurawiny

Budyń:
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
400ml mleka

Dodatkowo:
1 mała chałka
1 łyżeczka maku
żurawina i migdały do dekoracji

Wykonanie:

1. Chałkę pokroić na plasterki.

2. Orzechy i migdały drobno posiekać.

3. Masa makowa:
Mak zalać mlekiem, dodać masło, zagotować i gotować około 15 minut. Następnie dodać cukier, miód, aromat migdałowy, orzechy, migdały, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.

4. Budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko i chwilę gotować.

5. Składniki układać warstwami w pucharkach:
Kromki chałki, masa makowa, budyń, kromki chałki, mak i na wierzchu resztę budyniu. Wierzchu posypać suchym makiem, udekorować żurawiną i migdałami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz