Mak, miód, chrupiące migdały, orzechy i orzeźwiająca skórka
pomarańczowa to typowe smaki i aromaty nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.
Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość, czego efektem są słodkie, makowe desery
z dodatkiem waniliowego budyniu i kawałków pieczywa, które świetnie sprawdzą się do świątecznej kawusi z najbliższymi.
Składniki: (na 4
pucharki)
Masa makowa:
150g mielonego maku
400ml mleka
30g masła
40g cukru
2 łyżki miodu
kilka kropel aromatu
migdałowego
30g orzechów
włoskich
30g rodzynek
40 migdałów
30g skórki
pomarańczowej
20g suszonej
żurawiny
Budyń:
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
400ml mleka
Dodatkowo:
1 mała chałka
1 łyżeczka maku
żurawina i
migdały do dekoracji
Wykonanie:
1. Chałkę pokroić na plasterki.
2. Orzechy i migdały drobno posiekać.
3. Masa makowa:
Mak zalać mlekiem, dodać masło, zagotować i
gotować około 15 minut. Następnie dodać cukier, miód, aromat migdałowy,
orzechy, migdały, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie
wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
4. Budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej
rozpuścić budyń, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko i chwilę
gotować.
5. Składniki układać warstwami w pucharkach:
Kromki chałki, masa makowa, budyń, kromki chałki,
mak i na wierzchu resztę budyniu. Wierzchu posypać suchym makiem, udekorować
żurawiną i migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz