Idealne
ciasto na świąteczny stół z chrupiącym, herbatnikowym spodem, który świetnie
smakuje z aksamitną masą serowo-makową z orzeźwiającym cytrynowym akcentem.
Magię Bożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na
wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec
swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości.
Składniki:
Spód:
400g
herbatników blacky
170g
masła extra
Masa
serowo-makowa:
1kg
sera w wiaderku
180g
suchego maku
1
łyżka budyniu cytrynowego
150g
cukru
15g
cukru ze skórką cytrynową
4
jajka
100g
śmietany 18%
Polewa:
5
łyżek śmietany 30%
1
łyżka masła
100g
czekolady mlecznej
Dekoracja:
szablon
choinka
cukier
puder
Wykonanie:
1.
Spód:
Herbatniki
pokruszyć lub zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone
zimne masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy
23 cm. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
2.
Masa serowo-makowa:
Mak
zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć. Jajka
utrzeć z cukrem i cukrem cytrynowym na puch, dodać ser z wiaderka, budyń i
śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części, jedna powinna
być nieco większa. Do mniejszej części serowej dodać mak i dokładnie wymieszać.
Obie masy na przemian wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
170 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie wystudzić i wstawić do
lodówki na około 3-4 godziny.
3.
Polewa:
Czekoladę, masło i śmietanę rozpuścić w kąpieli
wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Wierzch seromakowca polać polewą i ponownie wstawić do lodówki. Przed
podaniem wierzch ciasta udekorować posypując cukrem pudrem, przy użyciu
szablonu w kształcie choinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz