sobota, 15 grudnia 2018

Seromakowiec z nutą cytryny


Idealne ciasto na świąteczny stół z chrupiącym, herbatnikowym spodem, który świetnie smakuje z aksamitną masą serowo-makową z orzeźwiającym cytrynowym akcentem. Magię Bożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości.

Składniki:

Spód:
400g herbatników blacky
170g masła extra

Masa serowo-makowa:
1kg sera w wiaderku
180g suchego maku
1 łyżka budyniu cytrynowego
150g cukru
15g cukru ze skórką cytrynową
4 jajka
100g śmietany 18%

Polewa:
5 łyżek śmietany 30%
1 łyżka masła
100g czekolady mlecznej

Dekoracja:
szablon choinka
cukier puder

Wykonanie:

1. Spód:
Herbatniki pokruszyć lub zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

2. Masa serowo-makowa:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem cytrynowym na puch, dodać ser z wiaderka, budyń i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa. Do mniejszej części serowej dodać mak i dokładnie wymieszać. Obie masy na przemian wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie wystudzić i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.

3. Polewa:
Czekoladę, masło i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Wierzch seromakowca polać polewą i ponownie wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować posypując cukrem pudrem, przy użyciu szablonu w kształcie choinki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz