Pierogi to tradycyjne świąteczna
potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane
pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu
lub zupy grzybowej.
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
4g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
100g masła extra
100ml mleka
Farsz:
400g pieczarek
200g kapusty kiszonej
1 cebula
Sól
Pieprz
2 łyżki masła
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść maku do posypania
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać
drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone w mleku masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić
rękoma na jednolite ciasto. Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić
w wysokim naczyniu z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to
znaczy, że jest gotowe.
2. Farsz:
Kapustę przepłukać wodą, drobno
posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na
rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do
cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10 minut. Następnie przełożyć
do ugotowanej kapusty, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu pojawi się
za dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.
3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4. Pierogi
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie
posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez około 15 - 18 minut.
Zrobiłam dziś,wyszły pysznie!!!
OdpowiedzUsuń