niedziela, 9 grudnia 2018

Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami


Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

 

Składniki:

 

Ciasto:

250g mąki

4g suszonych drożdży

1/2  łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

1 jajko

100g  masła extra

100ml mleka

 

Farsz:

400g pieczarek

200g kapusty kiszonej

1 cebula

Sól

Pieprz

2 łyżki masła

 

Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane do posmarowania

garść maku do posypania

 

Wykonanie:

 

1. Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone w mleku masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w wysokim naczyniu z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.

 

2. Farsz:

Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10 minut. Następnie przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu pojawi się za dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.

 

3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.


4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut.






1 komentarz: