Świetne ciasto na bazie kakaowego
biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i
aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów
z czekoladą.
Składniki:
Biszkopt :
4 jajka
75g cukru pudru
85g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
olej
Warstwa malinowa:
500g malin
2 galaretki malinowe
600ml wrzątku
Masa czekoladowa:
120g mlecznej czekolady
500ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fix
1 łyżeczka kakao
Poncz:
100ml wrzątku
3 łyżeczki kawy espresso
50ml amaretto
Polewa:
100g deserowej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła
posypka owocowa- różowa
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,
dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie
wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej
olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa
równe blaty.
2. Warstwa malinowa:
Maliny umyć i osuszyć. Galaretki
rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać maliny
i dokładnie wymieszać.
3. Masa czekoladowa:
Śmietanę ze śmietan-fix ubić na sztywno,
dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i kakao .
Całość dokładnie wymieszać.
4. Poncz:
Kawę espresso zalać wrzątkiem, następnie
wystudzić, dodać amaretto i wymieszać.
5. Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać
śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
6. Składanie ciasta:
Dolny
blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę malinową z galaretką, przykryć
drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej
przygotowaną polewą i posypać posypką owocową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz