wtorek, 4 grudnia 2018

Wigilijne pieczone pierożki z pieczarkami


Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.


Składniki:


Ciasto:

500g mąki

8g suszonych drożdży

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

2 jajka

200g  masła extra

200ml mleka


Farsz:

1kg pieczarek

2 cebule

2 ząbki czosnku

70g topionego serka śmietankowego

Sól

Pieprz

2 łyżki masła


Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane do posmarowania

garść maku do posypania


Wykonanie:


1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone masło w mleku (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć je do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.

2. Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10 minut. Następnie dodać pokrojony w kostkę serek, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu pojawi się za dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.

3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm  wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.  Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut.







7 komentarzy:

  1. Oj zgadza się: nie ma, jak kubełek dobrego barszczyku w towarzystwie jeszcze lepszego pierożka!
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy te pierozki mozna mrozić , jezeli tak to w jakiej postaci przed pieczeniem czy po upieczone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są chrupiące prosto z piekarnika :) Z pewnością można mrozić, ale już upieczone :) U mnie bardzo szybko zniknęły, także nie zdążyłam zamrozić. Po zamrożeniu i odgrzaniu powinny być równie smaczne, pozdrawiam.

      Usuń
  3. Czy mozna zamiast farszu pieczarkowego dać mięsny albo jak na pierogi ruskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja próbowałam z kapustą i grzybami, wyszło również pysznie. Z mięsem czy ruskich nie robiłam, ale podejrzewam, że też będą smakowały, w końcu to tylko inny farsz.

      Usuń
  4. Ile sztuk wyjdzie z podanego przepisu?

    OdpowiedzUsuń