Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.
Składniki:
Ciasto:
500g mąki
8g suszonych drożdży
1 płaska łyżeczka
soli
1 łyżeczka cukru
2 jajka
200g masła extra
200ml mleka
Farsz:
1kg pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
70g topionego serka
śmietankowego
Sól
Pieprz
2 łyżki masła
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane
do posmarowania
garść maku do posypania
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski,
dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone masło w mleku (lekko ciepłe).
Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć
je do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i włożyć do wysokiego naczynia z
zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest
gotowe.
2. Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać
i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę,
dodać do cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10 minut. Następnie dodać
pokrojony w kostkę serek, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu pojawi
się za dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.
3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół
i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą
o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć
farsz i zlepić pierogi.
4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem,
posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18
minut.
Oj zgadza się: nie ma, jak kubełek dobrego barszczyku w towarzystwie jeszcze lepszego pierożka!
OdpowiedzUsuńxxx
Czy te pierozki mozna mrozić , jezeli tak to w jakiej postaci przed pieczeniem czy po upieczone?
OdpowiedzUsuńNajlepsze są chrupiące prosto z piekarnika :) Z pewnością można mrozić, ale już upieczone :) U mnie bardzo szybko zniknęły, także nie zdążyłam zamrozić. Po zamrożeniu i odgrzaniu powinny być równie smaczne, pozdrawiam.
UsuńCzy mozna zamiast farszu pieczarkowego dać mięsny albo jak na pierogi ruskie?
OdpowiedzUsuńJa próbowałam z kapustą i grzybami, wyszło również pysznie. Z mięsem czy ruskich nie robiłam, ale podejrzewam, że też będą smakowały, w końcu to tylko inny farsz.
UsuńIle sztuk wyjdzie z podanego przepisu?
OdpowiedzUsuńWitam, wychodzi około 50 sztuk, pozdrawiam :)
Usuń