Krucha,
niezwykle pachnąca tarta z gwiazdami Wigilijnej kolacji czyli kiszoną kapustą i
aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu.
Tarta jest świetnym pomysłem na podanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami
nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie, goście będą zachwyceni.
Składniki:
Ciasto:
125g masła extra
230g mąki pszennej
1 jajko
1/2
łyżeczka soli
masło do wysmarowania formy
Farsz:
400g leśnych grzybów (mogą
być mrożone)
200g kapusty kiszonej
1 cebula
1 jajko
50ml śmietany 30%
3 łyżki parmezanu
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po
tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 11 cm wysmarowanej
masłem (ze skrawków ciasta wyciąć gwizdki). Nakłuć widelcem i wstawić do
zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
2. Farsz:
Grzyby
zalać wodą, odgotować, odcedzić, pokroić w paseczki, a kapustę drobno posiekać.
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie
dodać kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość
dokładnie wymieszać.
3. Jajko
roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość
dokładnie wymieszać.
4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać
śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz