środa, 5 grudnia 2018

Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami


Krucha, niezwykle pachnąca tarta z gwiazdami Wigilijnej kolacji czyli kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu. Tarta jest świetnym pomysłem na podanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie, goście będą zachwyceni.

Składniki:

Ciasto:
125g masła extra
230g mąki pszennej
1 jajko
1/2  łyżeczka soli
masło do wysmarowania formy

Farsz:
400g leśnych grzybów (mogą być mrożone)
200g kapusty kiszonej
1 cebula
1 jajko
50ml śmietany 30%
3 łyżki parmezanu
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 11 cm wysmarowanej masłem (ze skrawków ciasta wyciąć gwizdki). Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

2. Farsz:
Grzyby zalać wodą, odgotować, odcedzić, pokroić w paseczki, a kapustę drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz