piątek, 9 listopada 2018

Wołowe burito z meksykańską nutą


Tortilla wypełniona wołowym farszem z czerwoną fasolą, dużą ilością pomidorów i akcentem ostrości papryczki chilli. Do tego chrupiąca kukurydza, aromatyczna kolendra oraz orzeźwiająca limonka i mamy szybkie, proste w wykonaniu i sycące danie pochodzące z kuchni meksykańskiej.

Składniki:

8 płatów tortilli

Farsz:
560g mielonej wołowiny z łopatki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 pęczek kolendry
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 limonki
olej
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę, pomidory z puszki, odsączoną fasolę i kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać, dodać posiekaną kolendre, musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać sok i startą skórkę z limonek, całość dokładnie wymieszać.

2. Tortille lekko podgrzać na suchej patelni aby stały się plastyczne. Następnie na każdy płat tortilli wyłożyć część gorącego farszu i zwinąć w rulon.




1 komentarz: