Tortilla
wypełniona wołowym farszem z czerwoną fasolą, dużą ilością pomidorów i akcentem
ostrości papryczki chilli. Do tego chrupiąca kukurydza, aromatyczna kolendra
oraz orzeźwiająca limonka i mamy szybkie, proste w wykonaniu i sycące danie
pochodzące z kuchni meksykańskiej.
Składniki:
8
płatów tortilli
Farsz:
560g
mielonej wołowiny z łopatki
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
papryczka chilli
1
puszka pomidorów
1
puszka czerwonej fasoli
1
puszka kukurydzy
1
pęczek kolendry
1 łyżeczka
musztardy Dijon
2
limonki
olej
pieprz
sól
Wykonanie:
1.
Farsz:
Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć
przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę, pomidory z
puszki, odsączoną fasolę i kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać, dodać
posiekaną kolendre, musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym
końcu dodać sok i startą skórkę z limonek, całość dokładnie wymieszać.
2. Tortille lekko podgrzać na suchej patelni aby stały się plastyczne.
Następnie na każdy płat tortilli wyłożyć część gorącego farszu i zwinąć w
rulon.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)