Włoski
okrągły placek, w którym smak prawdziwej domowej kaszanki idealnie komponuje
się z delikatną słodkością jabłka i wyrazistą ostrością czerwonej cebuli.
Eksperymentalne połączenie składników na pizzy, a efekt zaskakujący.
Składniki:
Ciasto:
260g
mąki na pizzę typu ,,0”
30g
świeżych drożdży
1/2
szklanki ciepłej wody
2
łyżki oliwy z oliwek
szczypta
soli
1/2
łyżeczki cukru
oliwa
do wysmarowania formy
Sos
pomidorowy:
1
cebula dymka
1
ząbek czosnku
1/3
puszki pomidorów krojonych
1
łyżka oregano
2
łyżki oliwy
sól
pieprz
Pozostałe
składniki:
150g
kaszanki
1
czerwona cebula
1
jabłko
120g
mini mozzarelli
120g
żółtego sera
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do
wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże.
Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do
formy o średnicy 28 cm wysmarowanej oliwą i lekko zawinąć boki do środka tak
aby powstał grubszy brzeg.
2.
Sos pomidorowy:
Na
oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z
puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i
pieprzem.
3.
Ser zetrzeć na tarce, kaszankę pokroić w 5 mm plasterki, a cebulę obrać i
pokroić w cienkie plastry. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w
półplasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy.
4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, żółtym serem,
ułożyć kaszankę, cebulę, jabłko i mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz