środa, 7 listopada 2018

Rustykalna pizza z kaszanką


Włoski okrągły placek, w którym smak prawdziwej domowej kaszanki idealnie komponuje się z delikatną słodkością jabłka i wyrazistą ostrością czerwonej cebuli. Eksperymentalne połączenie składników na pizzy, a efekt zaskakujący.

Składniki:

Ciasto:
260g mąki na pizzę typu ,,0”
30g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
oliwa do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
1/3 puszki pomidorów krojonych
1 łyżka oregano
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Pozostałe składniki:
150g kaszanki
1 czerwona cebula
1 jabłko
120g mini mozzarelli
120g żółtego sera

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy o średnicy 28 cm wysmarowanej oliwą i lekko zawinąć boki do środka tak aby powstał grubszy brzeg.

2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Ser zetrzeć na tarce, kaszankę pokroić w 5 mm plasterki, a cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w półplasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy.

4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, żółtym serem, ułożyć kaszankę, cebulę, jabłko i mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz