Kaczka
to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona soczysta kaczka z chrupiącą
skórką z rozmaitymi ziołami, zdrową kaszą bulgur, aromatyczną kiszoną kapustą
i pachnąca leśnymi grzybami to świetny
pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad.
Składniki:
1
kaczka (2,6kg)
100g
kaszy bulgur
250g
kiszonej kapusty
450g
obgotowanych leśnych grzybów
1
małą cebula
1
ząbek czosnku
1/2
łyżeczki kminku
3
łyżeczki majeranku
2
łyżeczki przyprawy do kurczaka
3
łyżki masła
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1. Kaczkę
umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą,
majerankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a
najlepiej na całą noc.
2. Kaszę
bulgur przepłukać zimną wodą i sparzyć w osolonym wrzątku.
3. Kapustę
drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać kminek i
gotować do momentu miękkości kapusty.
4. Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę
smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, sparzoną kaszę i smażyć jeszcze 5-6
minut. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
5. Kaczkę
napełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczką. Gotową kaczkę przełożyć
(piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać na
kaczkę kawałki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec
przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem,
który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć
pokrywę naczynia i piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.
taką kaczuchę to chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń