Mocno
grzybowa, niezwykle aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny
pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami
połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem
podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok
barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole.
Składniki:
Zupa
grzybowa:
70g
suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków)
25g
suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku
1
cebula
3
marchewki
1
pietruszka
1
kawałek selera
15cm
pora
1,5l
bulionu warzywnego
5
ziela angielskiego
6
ziaren czarnego pieprzu
4
listki laurowe
80ml
śmietany 30%
3
łyżki posiekanej natki z pietruszki
2
łyżki oleju
2
łyżki masła
sól
pieprz
Farsz
do pierożków wonton:
45g suszonych borowików
35g suszonych podgrzybków
10 sztuk dużych pieczarek
1cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz
Ciasto
na pierożki wonton:
350g
maki pszennej
2
jajka
100ml
letniej wody
szczypta
soli
Wykonanie:
1.
Zupa grzybowa:
Suszony
grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą
noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w
kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem.
Dodać marchew, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby,
grzyby w proszku, por, seler, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i zalać
bulionem warzywnym. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę,
doprawić solą, pieprzem i wlać zahartowaną śmietanę. Chwilkę gotować na małym
ogniu, dodać natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać.
2.
Farsz do pierożków wonton:
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc.
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i
namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach.
Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać zmielone grzyby z
pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie
doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3.
Ciasto na pierożki wonton:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i stopniowo
wlewać letnią wodę cały czas wyrabiać mikserem (wtedy ciasto zrobi się bardziej
zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż
ciasto stanie się elastyczne. Ciasto podzielić
na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20 minut. Po tym
czasie każdą z kul rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie
układać po łyżce farszu grzybowego i zlepić w pierożki wonton. Gotowe sakiewki
wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do
wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.
4. Zupę grzybową podawać z grzybowymi pierożkami wonton.
Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze.
Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa z serii KUBIKO oraz jej doskonały kształt.
Nowoczesny, geometryczny kształt Kubiko oraz czysta biel porcelany to niezwykle ciekawe połączenie oraz idealna propozycja dla miłośników prawdziwych nowości. Niekwestionowaną zaletą porcelany Kubiko jest oprócz niestandardowego kształtu, zwiększona wytrzymałość na obtłuczenia.
Sztućce to niezbędny element wyposażenia każdego domu. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na to, aby nie tylko świetnie wyglądały, ale również na to, aby były wykonane z najwyższej jakości materiałów. W odpowiedzi na takie potrzeby zapraszamy do zapoznania się z ofertą na ambition.pl
Ambition - niebanalne rozwiązania do kuchni i jadalni
Marka Ambition to wysmakowana propozycja dla wielbicieli niebanalnego wzornictwa i wysokiej jakości rozwiązań w przystępnej cenie. Dbamy o każdy detal Twojej kulinarnej przyjemności – od nowatorskich garnków i patelni po wyjątkową zastawę stołową, na której podasz gotowe potrawy. Nasze produkty tworzymy z dbałością.
Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie, fajny pomysł z pierożkami wonton :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuń