poniedziałek, 26 listopada 2018

Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton


Mocno grzybowa, niezwykle aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole.

Składniki:

Zupa grzybowa:
70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków)
25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku
1 cebula
3 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
15cm pora
1,5l bulionu warzywnego
5 ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
4 listki laurowe
80ml śmietany 30%
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
pieprz

Farsz do pierożków wonton:
45g suszonych borowików
35g suszonych podgrzybków
10 sztuk dużych pieczarek
1cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz

Ciasto na pierożki wonton:
350g maki pszennej
2 jajka
100ml letniej wody
szczypta soli

Wykonanie:

1. Zupa grzybowa:
Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Dodać marchew, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby, grzyby w proszku, por, seler, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i zalać bulionem warzywnym. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę, doprawić solą, pieprzem i wlać zahartowaną śmietanę. Chwilkę gotować na małym ogniu, dodać natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać.

2. Farsz do pierożków wonton:
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Ciasto na pierożki wonton:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas wyrabiać mikserem (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie każdą z kul rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie układać po łyżce farszu grzybowego i zlepić w pierożki wonton. Gotowe sakiewki wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.

4. Zupę grzybową podawać z grzybowymi pierożkami wonton.


Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze.

Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa z serii KUBIKO oraz jej doskonały kształt.


Nowoczesny, geometryczny kształt Kubiko oraz czysta biel porcelany to niezwykle ciekawe połączenie oraz idealna propozycja dla miłośników prawdziwych nowości. Niekwestionowaną zaletą porcelany Kubiko jest oprócz niestandardowego kształtu, zwiększona wytrzymałość na obtłuczenia.



Sztućce to niezbędny element wyposażenia każdego domu. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na to, aby nie tylko świetnie wyglądały, ale również na to, aby były wykonane z najwyższej jakości materiałów. W odpowiedzi na takie potrzeby zapraszamy do zapoznania się z ofertą na ambition.pl


Ambition - niebanalne rozwiązania do kuchni i jadalni


Marka Ambition to wysmakowana propozycja dla wielbicieli niebanalnego wzornictwa i wysokiej jakości rozwiązań w przystępnej cenie. Dbamy o każdy detal Twojej kulinarnej przyjemności – od nowatorskich garnków i patelni po wyjątkową zastawę stołową, na której podasz gotowe potrawy. Nasze produkty tworzymy z dbałością.


3 komentarze: