Pierogi z kapustą i grzybami na moim rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji.
Składniki:
Ciasto:
500g mąki
2 łyżki oleju
około 1 szklanki ciepłej
wody
szczypta soli
Farsz:
45g suszonych borowików
25g suszonych podgrzybków
10 sztuk dużych pieczarek
400g kiszonej kapusty
1 cebula
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Zasmażka:
4
łyżki masła
2
łyżki oleju
3
duże cebule
Wykonanie:
1. Farsz:
Suszone grzyby zalać wodą
i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na
połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką
do mielenia mięsa o dużych oczkach. Kapustę przepłukać wodą, przełożyć do
garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do momentu miękkości kapusty.
Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać zmielone grzyby z
pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie
dodać drobno pokrojoną ugotowanej kapustę, doprawić do smaku solą, pieprzem i
całość dokładnie wymieszać.
2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski,
dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając
ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na
stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne.
Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
3. Gotowe ciasto podzielić
na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4. Gotowe pierogi układać
na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami
wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
5. Zasmażka:
Cebulę drobno posiekać i
przesmażyć do zrumienienia na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem, doprawić do
smaku solą i pieprzem.
6. Gotowe pierogi z kapustą i grzybami podawać polane zasmażką.
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie…
Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Chcemy, abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku. Może Wam w tym pomóc Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.
Espumisan Max to wyrób medyczny CE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz