Błyskawiczne
w przyrządzeniu pachnące świeżą kolendrą pikantne kawałki kurczaka w pomidorowym
sosie ze słodką kukurydzą, papryką i czerwoną fasolą podane z brązowym
pełnoziarnistym ryżem to bardzo aromatyczne, rozgrzewające danie jednogarnkowe.
Składniki:
450g fileta z kurczaka
pikantna przyprawa do
kurczaka
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
200g brązowego
pełnowartościowego ryżu
1 puszka krojonych pomidorów
bez skóry
4 łyżeczki koncentratu
pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 pęczka świeżej kolendry
olej
sól
Wykonanie:
1. Fileta
umyć, pokroić w kostkę, następnie posypać
przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut.
2. Czerwoną
cebule pokroić w piórka, paprykę w paseczki, a kolendrę posiekać.
3. Kukurydzę i
czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.
4. Cebulę
zeszklić na oleju, dodać kawałki kurczaka, podsmażyć, a następnie dodać paprykę. Całość smażyć na wolnym ogniu aż papryka lekko
zmięknie.
5. Zawartość
patelni przełożyć do wysokiego garnka, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z
puszki, kukurydzę, czerwoną fasolę, słodką i ostrą paprykę i doprawić do smaku
solą. Całość dokładnie wymieszać i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
6. Ryż ugotować
według instrukcji na opakowaniu.
7. Meksykańskie danie podawać z ugotowanym
ryżem, całość posypać posiekaną świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz