piątek, 30 listopada 2018

Meksykańskie danie jednogarnkowe


Błyskawiczne w przyrządzeniu pachnące świeżą kolendrą pikantne kawałki kurczaka w pomidorowym sosie ze słodką kukurydzą, papryką i czerwoną fasolą podane z brązowym pełnoziarnistym ryżem to bardzo aromatyczne, rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Składniki:

450g fileta z kurczaka
pikantna przyprawa do kurczaka
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
200g brązowego pełnowartościowego ryżu
1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 pęczka świeżej kolendry
olej
sól

Wykonanie:

1. Fileta umyć,  pokroić w kostkę, następnie posypać przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut.

2. Czerwoną cebule pokroić w piórka, paprykę w paseczki, a kolendrę posiekać.

3. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.

4. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kawałki kurczaka, podsmażyć, a następnie dodać paprykę. Całość smażyć na wolnym ogniu aż papryka lekko zmięknie.

5. Zawartość patelni przełożyć do wysokiego garnka, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, kukurydzę, czerwoną fasolę, słodką i ostrą paprykę i doprawić do smaku solą. Całość dokładnie wymieszać i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.

6. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

7. Meksykańskie danie podawać z ugotowanym ryżem, całość posypać posiekaną świeżą kolendrą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz