niedziela, 4 listopada 2018

Warstwowa sałatka z wędzonym kurczakiem i mandarynkami


Szybka w przygotowaniu, zdrowa, pełna witamin i bogactwa kolorów sałatka z aromatycznego, soczystego wędzonego kurczaka, mieszanki zielonych sałat, chrupiących orzeszków i dojrzewających w słońcu, orzeźwiających mandarynek to moja propozycja lekkiej sałatki. Całość idealnie komponuje się z wyraźnym dressingiem o miodowej nucie.

Składniki:

2 wędzone udka z kurczaka (po obraniu 350g mięsa)
150g mix sałat
150g żółtego sera
1 czerwona cebula
7-8 mandarynek
70g orzechów ziemnych

Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Udka z kurczaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

2. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka.

3. Mix sałat umyć, a mandarynki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

4. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni.

5. Sos:
Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszać.

6. Sałatkę układać warstwami: 1/2 mixu sałat, mandarynki, polać połową sosu, resztę mixu sałat, ułożyć kawałki wędzonego mięsa z kurczaka, polać pozostałą ilością sosu, czerwona cebula, starty żółty ser i na końcu posypać uprażonymi orzechami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz