Szybka
w przygotowaniu, zdrowa, pełna witamin i bogactwa kolorów sałatka z aromatycznego, soczystego wędzonego kurczaka, mieszanki zielonych sałat,
chrupiących orzeszków i dojrzewających w słońcu, orzeźwiających mandarynek to
moja propozycja lekkiej sałatki. Całość idealnie komponuje się z wyraźnym
dressingiem o miodowej nucie.
Składniki:
2
wędzone udka z kurczaka (po obraniu 350g mięsa)
150g
mix sałat
150g
żółtego sera
1
czerwona cebula
7-8
mandarynek
70g
orzechów ziemnych
Sos:
2
łyżki jogurtu naturalnego
2
łyżki majonezu
2
łyżeczki musztardy francuskiej
1
łyżeczka miodu
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Udka z kurczaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czerwoną cebulę obrać i pokroić
w piórka.
3.
Mix sałat umyć, a mandarynki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
4.
Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni.
5.
Sos:
Wymieszać
wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie dokładnie
wymieszać.
6. Sałatkę układać warstwami: 1/2 mixu sałat, mandarynki, polać połową
sosu, resztę mixu sałat, ułożyć kawałki wędzonego mięsa z kurczaka, polać
pozostałą ilością sosu, czerwona cebula, starty żółty ser i na końcu posypać
uprażonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz