sobota, 3 listopada 2018

Kokosowy sernik


Mocno kokosowy, szybki w przygotowaniu nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera.

Składniki:


Masa serowa:
1,3kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego)
3jajka
300g masła extra
1 i 1/3  szklanki cukru
300ml mleczka kokosowego
3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)
1,5 szklanki wiórków kokosowych
15ml likieru kokosowego %

Polewa:
200g białej czekolady
1 łyżka masła
7 łyżek śmietanki 30%

Dodatkowo:
300g herbatników black
wiórki kokosowe
różowa posypka dekoracyjna

Wykonanie:


1. Masa serowa:
W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, jajka, wlać mleko kokosowe z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając dodać likier kokosowy, doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu.

2. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie   1/2 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostałą część masy, ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia.

3.Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać wiórkami kokosowym i udekorować różową posypką.

4. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz