Mocno kokosowy, szybki
w przygotowaniu nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą jest świetną alternatywą
klasycznego ciasta na bazie sera.
Składniki:
Masa
serowa:
1,3kg białego sera
półtłustego (3 krotnie zmielonego)
3jajka
300g masła extra
1 i 1/3 szklanki cukru
300ml mleczka kokosowego
3 budynie śmietankowe (na
0,5l mleka)
1,5 szklanki wiórków
kokosowych
15ml likieru kokosowego %
Polewa:
200g białej czekolady
1 łyżka masła
7 łyżek śmietanki 30%
Dodatkowo:
300g herbatników black
wiórki kokosowe
różowa posypka dekoracyjna
Wykonanie:
1. Masa serowa:
W dużym garnku rozpuścić
masło z cukrem, dodać ser, jajka, wlać mleko kokosowe z rozrobionymi budyniami
i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle
mieszając dodać likier kokosowy, doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na
małym ogniu.
2. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć
herbatnikami i wylać na nie 1/2 gorącej
masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostałą część masy, ułożyć ostatnią
warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia.
3.Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać wiórkami kokosowym i udekorować różową posypką.
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać wiórkami kokosowym i udekorować różową posypką.
4. Sernik wstawić do lodówki na
kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz