niedziela, 4 listopada 2018

Rożki z masą budyniową, truskawkami i bitą śmietaną


Rożki z półkruchego ciasta nadziewane delikatnym kremem budyniowym z nutą wanilii, mocno orzeźwiającym dżemem truskawkowym oraz aksamitną bitą śmietaną to świetna propozycja słodkiego co nie co do małej czarnej. Rożki z kremem to również jedna z najbardziej ulubionych słodkości wśród małych łasuchów.

Składniki:

Ciasto półkruche:
250ml mąki pszennej
125g masła extra
125g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli

Krem budyniowy:
400ml  mleka
1 budyń waniliowy
1 żółtko
3 łyżki cukru
150g masła extra

Bita śmietana:
300ml śmietany 36%
1 śmietan- fix
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
280g dżemu truskawkowego Łowicz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Całość zmiksować do połączenia składników, następnie przełożyć na stolnicę, dokładnie wyrobić rękoma na jednolite ciasto i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie rozwałkować, lekko podsypując mąką i pokroić na paski szerokości 1,5 cm.

2. Każdą foremkę do rożków wysmarować masłem i nawinąć paski ciasta. Następnie posmarować rozkłóconym białkiem i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

3. Krem budyniowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie rozrobić budyń i żółtko. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniem i żółtkiem.  Ugotować budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.

4. Dżem z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a następnie pozostawić do wystudzenia.

5. Każdy rożek nadziać masą budyniową, dżemem i bitą śmietaną.







1 komentarz: