Rożki
z półkruchego ciasta nadziewane delikatnym kremem budyniowym z nutą wanilii, mocno
orzeźwiającym dżemem truskawkowym oraz aksamitną bitą śmietaną to świetna
propozycja słodkiego co nie co do małej czarnej. Rożki z kremem to również
jedna z najbardziej ulubionych słodkości wśród małych łasuchów.
Składniki:
Ciasto
półkruche:
250ml
mąki pszennej
125g
masła extra
125g
kwaśnej śmietany 18%
szczypta
soli
Krem
budyniowy:
400ml mleka
1
budyń waniliowy
1 żółtko
3
łyżki cukru
150g
masła extra
Bita
śmietana:
300ml
śmietany 36%
1
śmietan- fix
1
łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
280g
dżemu truskawkowego Łowicz
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Do
miski miksera przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Całość
zmiksować do połączenia składników, następnie przełożyć na stolnicę, dokładnie
wyrobić rękoma na jednolite ciasto i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w
lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie rozwałkować, lekko podsypując mąką
i pokroić na paski szerokości 1,5 cm.
2.
Każdą foremkę do rożków wysmarować masłem i nawinąć paski ciasta. Następnie
posmarować rozkłóconym białkiem i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na blaszce i piec w
nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie
pozostawić do wystudzenia.
3.
Krem budyniowy:
Połowę
mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie rozrobić budyń i żółtko. Po
zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniem i żółtkiem. Ugotować budyń, a następnie wystudzić. Masło
utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania
konsystencji kremu.
4. Dżem z
truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a
następnie pozostawić do wystudzenia.
5. Każdy rożek nadziać masą budyniową, dżemem i bitą śmietaną.
Piękne!
OdpowiedzUsuńPracochłonne, ale warto...
:)