Omlet
to doskonały pomysł na szybkie i pożywne
śniadanie. Proponuję szybki omlet z niezwykle aromatycznymi podgrzybkami,
pachnącą świeżą natką z pietruszki i delikatną mozzarellą. Takie śniadanie z
pewnością pozwoli nam energicznie zacząć dzień.
Składniki:
2
jajka
2
łyżki mleka
1
dymka
1
ząbek czosnku
120g
podgrzybków
3
łyżki posiekanej natki z pietruszki
50g
mozzarelli
3
łyżki masła
1
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Grzyby obgotować w wodzie
około 15-20 minut. Dymkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła,
dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie doprawić szczyptą gałki
muszkatołowej, solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2.
Jajka wymieszać z mlekiem, lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem.
3.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną, a następnie na całej
powierzchni rozłożyć usmażone grzyby z dymką i czosnkiem, kawałki mozzarelli i
posypać natką pietruszki. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając
sobie drugą rozgrzaną patelnią.
4. Podawać na ciepło posypany natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz