niedziela, 25 listopada 2018

Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami


Zdrowa, pełna witamin, dietetyczna sałatka z dużą ilością świeżych warzyw, jajek na twardo i aromatycznego wędzonego pstrąga, które świetnie komponują się z delikatnie ostrym, a zarazem słodkim miodowym dressingiem z wyczuwalną jabłkową nutą.

Składniki:

125g makaronu pappardelle
125g fileta z wędzonego pstrąga
20g świeżego szpinaku
5 rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
8 pomidorków koktajlowych
120g zielonego groszku (mrożonego)
3 jajka na twardo
świeżo zmielony pieprz

Dressing:
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.

3. Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki, a szczypiorek umyć i posiekać. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki.

4. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.

5. Fileta z pstrąga podzielić na mniejsze kawałki.

6. Dressing:
Wymieszać musztardę z miodem, dodać ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie całość dokładnie wymieszać.

7. Sałatkę ułożyć na talerzu według kolejności: makaron, szpinak, zielony groszek, pomidorki koktajlowe, plasterki rzodkiewki, kawałki pstrąga, jajko na twardo. Całość polać przygotowanym dressingiem, posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz