Zdrowa,
pełna witamin, dietetyczna sałatka z dużą ilością świeżych warzyw, jajek na
twardo i aromatycznego wędzonego pstrąga, które świetnie komponują się z
delikatnie ostrym, a zarazem słodkim miodowym dressingiem z wyczuwalną jabłkową
nutą.
Składniki:
125g
makaronu pappardelle
125g
fileta z wędzonego pstrąga
20g
świeżego szpinaku
5
rzodkiewek
1
pęczek szczypiorku
8
pomidorków koktajlowych
120g
zielonego groszku (mrożonego)
3
jajka na twardo
świeżo
zmielony pieprz
Dressing:
3
łyżki musztardy francuskiej
3
łyżki miodu
1
łyżka oliwy z oliwek
2
łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
2.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
3.
Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć i pokroić w
plasterki, a szczypiorek umyć i posiekać. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki.
4.
Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
5.
Fileta z pstrąga podzielić na mniejsze kawałki.
6.
Dressing:
Wymieszać
musztardę z miodem, dodać ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą
i pieprzem, następnie całość dokładnie wymieszać.
7. Sałatkę ułożyć na talerzu według kolejności: makaron, szpinak,
zielony groszek, pomidorki koktajlowe, plasterki rzodkiewki, kawałki pstrąga,
jajko na twardo. Całość polać przygotowanym dressingiem, posypać posiekanym
szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz